top of page
lån.jpg

Många svenskar eftersöker lån utan UC-förfrågan.

Stor efterfrågan på lån utan UC-förfrågan - så fungerar det

För att beviljas ett lån till goda villkor är ens kreditvärdighet en avgörande faktor. Att bibehålla god kreditvärdighet kan bli svårare i rådande ekonomiska situation, vilket gör att många nu undersöker möjligheten att låna utan UC då det kan innebära minskad negativ effekt på kreditbetyget.

Den rådande inflationen sätter tydliga spår i svenskarnas plånböcker. Priset på livsmedel har ökat kraftigt det senaste året, samtidigt som Riksbanken höjt styrräntan flera gånger om. En lång rad hushåll har nu svårt att få pengarna att räcka till.

Somliga kan behöva låna pengar för att täcka kostnaderna för såväl nödvändig konsumtion som resor och annat. Men om ens ekonomiska marginaler minskat kan det bli svårare att beviljas ett lån. Bland annat har antalet avslagna bolåneansökningar ökat kraftigt under senare tid.

Jämför lån utan UC

Många svenskar som vill låna pengar är i dag på jakt efter lån utan UC-förfrågan. En av de främsta anledningarna är just att det kan vara enklare att beviljas dessa lån trots att man har en sämre kreditvärdighet. Aktörer som erbjuder lån utan UC använder sig nämligen inte av tidigare Upplysningscentralen för att genomföra kreditupplysningar, vilket innebär att historiska upplysningar hos UC inte är synliga för långivaren.

I dag finns en lång rad aktörer som erbjuder lån utan UC. I regel handlar det om mindre lån, såsom snabblån eller privatlån om mindre summor. För att hitta det alternativ som passar en själv bäst kan man använda sig av jämförelsetjänster och på så sätt skaffa sig en överblick över marknaden. Finansvalp är en jämförelsesajt som listar en lång rad långivare som inte använder UC, vilka lånevillkor de använder och vad de ställer för krav på låntagaren.

Kreditupplysning är lagstadgat – men kan utföras av olika företag

I samband med att man ansöker om ett lån måste långivaren enligt lag genomföra en kreditupplysning på den ansökande. Detta bland annat i syfte att säkerställa att låntagaren besitter den återbetalningsförmåga som krävs.

Att ansöka om ett lån utan UC-förfrågan innebär således inte att man undkommer en kreditupplysning, utan endast att upplysningen genomförs av andra aktörer än UC. Vanliga alternativ är Creditsafe och Bisnode.

Minskar de negativa effekterna på ens kreditvärdighet

De två sistnämnda kreditupplysningsföretagen delar inte med sig av sina uppgifter, såsom den ansökandes upplysningshistorik, till andra aktörer. Detta upplever många som fördelaktigt då för många kreditupplysningar i regel innebär negativa konsekvenser för ens kreditvärdighet. Många upplysningar under kort tid kan av banken eller långivaren tolkas som att personen i fråga ansöker om många lån då denne har svårt att bli beviljad ett.

Om man, till följd av inflationen, i dag lever med mindre ekonomiska marginaler och man känner sig osäker på huruvida man kommer bli beviljad ett lån eller inte kan man behöva vända sig till flera långivare. I dessa fall kan lån utan UC vara ett alternativ. På så sätt behöver man inte oroa sig för att dra på sig för många upplysningar hos UC – upplysningarna genomförda av UC sparas i deras register i 12 månader – och inte heller för att ens kreditvärdighet ska dras ner.

God kreditvärdighet innebär inte bara bättre chanser att beviljas lån, utan också förbättrad möjlighet att beviljas ett lån till fördelaktiga villkor gällande exempelvis ränta. Detta innebär ofta en lägre totalkostnad för lånet, och att man kan spara betydande pengar att lägga på annat än återbetalning.

Källa: I am content

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________________

huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
bottom of page