top of page
skatt.jpg

 

Västkustpärlan Kyrkesund ute på Tjörn i Västra Götalands län | Zmarta

Allt fler tvingas betala maxskatt på fritidshuset

I takt med den stora prisökningen på fritidshus det senaste decenniet måste nu allt fler stugägare betala takbeloppet för fastighetsavgiften. På tio år har antalet trefaldigats. Det visar en undersökning som jämförelsetjänsten Zmarta har gjort.

År 2008 togs den statliga fastighetsskatten bort och ersattes av en kommunal fastighetsavgift.

 

Hur stor fastighetsavgiften blir beror på taxeringsvärdet på fritidshuset. Desto högre taxeringsvärde, desto högre blir fastighetsavgiften. Men det kan aldrig bli högre än takbeloppet. År 2013 låg taket på cirka 7 100 kronor per år och har därefter ökat successivt till närmare 9 300 kronor år 2023.

När Zmarta går igenom statistiken för fritidshus visar den att endast fyra av 21 län nådde upp till takbeloppet år 2013. Tio år senare har antalet mer än trefaldigats till 13 stycken. Lägst fastighetsavgift får stugägarna i Kronobergs län betala, drygt 4 200 kronor i genomsnitt.

– Det finns snart inte någon plats i Sverige där du kommer undan maxskatten på fritidshus. Därmed har beräkningen av fastighetsavgiften spelat ut sin roll lite grann, säger Ola Söderlind, kommunikationsansvarig på Zmarta.

När allt fler fritidshus slår i takbeloppet blir det skattemässigt mest fördelaktigt att äga ett fritidshus i dyrare områden – som Stockholm.

 

Om det hade saknats ett maxtak hade en ägare till ett genomsnittligt fritidshus i Stockholmsområdet varit tvungen att betala nästan 22 000 kronor i fastighetsavgift. Det är drygt 12 700 kronor mer jämfört med takbeloppet 2023. Nästan lika fördelaktigt är det att äga ett fritidshus i Hallands län. Här hade stugägaren varit tvungen att betala i snitt 8 500 kronor mer än takbeloppet.

– Dagens system gör att det blir skattemässigt fördelaktigt att äga ett så dyrt fritidshus som möjligt. Ju högre pris, desto lägre blir fastighetsavgiften i förhållande till värdet, säger Ola Söderlind på Zmarta.

Källa: Zmarta

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________________

huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
bottom of page