top of page
semester.jpg

Ökade cyberhot mot semesterplanerare

En av 33 nyregistrerade domäner i maj kopplat till resor var skadliga eller misstänkt skadlig, det visar cybersäkerhetsföretaget Check Point Software i sin senaste rapport. Det är en betydelsefull ökning av skadliga domäner jämfört med samma period föregående år. Semesterfirare bör vara extra vaksamma och uppmärksamma på cybersäkerheten både inför och under semesterperioden.

När maj går över i juni är det många som ivrigt planerar sina efterlängtade semestrar in i det sista. Men mitt i spänningen med att boka flyg och boende är det viktigt att vara vaksam mot de ständigt ökande cyberhoten som riktar sig mot konsumenter, och semesterfirare är inget undantag. Medan vi längtar oss bort till en tids avkoppling förbereder sig cyberbrottslingar också och utnyttjar sårbarheterna i semesterplaneringen för att utföra nätfiske och distribuera skadliga webbplatser som syftar till att stjäla personlig information.

I maj i år upptäckte Check Point en betydande ökning av sommarrelaterade cyberbedrägerier. Ett stort antal nyskapade domäner relaterade till helgdagar eller semestrar har identifierats, med en betydande ökning jämfört med samma period förra året. Av de 25 668 nya domäner som registrerades visade sig en av 33 vara antingen skadlig eller misstänkt.

Check Point har identifierat flera falska domäner som kopierat välkända hemsidor för hotell och biljettköp. Men det stannar inte där, man har även identifierat nätfiskemejl som utger sig komma från kända företag. I ett exempel utger sig de cyberkriminella för att vara Booking.com där ämnesraden antyder att mejlet är en bokningsbekräftelse och bifogat i mejlet finns en faktura. Men den bifogade PDF-filen innehåller istället skadliga filer som skadar offrets dator när den öppnas.

– Vi ser ofta hur cyberkriminella utnyttja händelser som högtider eller evenemang för att lura sina offer, och semesterperioden är inget undantag, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Det är därför viktigt att alltid vara vaksam när man surfar på internet. Både genom moderna säkerhetslösningar som kan säkra de digitala enheterna, och genom proaktivitet och uppmärksamhet för att upptäcka skadliga länkar och mejl innan olyckan slår till.

Källa: Check Point

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________________

huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
bottom of page