top of page
lissabon.jpg

Lissabon är en stad som inte lämnar någon oberörd

Dess skönhet, historia och charm gör den till en av de mest unika och fascinerande platserna att besöka i Europa. 

En av de första sakerna som imponerade var Lissabons arkitektur. Staden är full av vackra och färgglada byggnader, medan den historiska stadskärnan, känd som Alfama, erbjuder kullerstensgator och pittoreska gränder. Det var en fröjd att bara gå runt och vandra genom de charmiga kvarteren.

 

Vi fascinerades också av stadens kontraster, med modern arkitektur bredvid äldre, traditionella byggnader.

En av höjdpunkterna var att besöka slottet São Jorge, som ligger högt uppe på en kulle och erbjuder en fantastisk utsikt över staden. Att stå där och beundra Lissabon från ovan var verkligen magiskt.

Maten i Lissabon är också något som vi inte kommer att glömma. Den portugisiska maten är fylld med smaker och influenser från olika kulturer. En personlig favorit var de läckra pasteis de nata, en traditionell portugisisk bakelse. Vi rekommenderar starkt att prova dem om du besöker staden – du kommer inte att bli besviken!

Lissabon har också en otroligt rik historia och det går inte att besöka staden utan att upptäcka några av dess historiska sevärdheter. Vi besökte Belém-tornet och Jeronimos-klostret, båda är UNESCO-världsarv. Dessa platser är inte bara vackra, utan de berättar också en historia om Portugals storhetstid som en av de stora sjöfartsnationerna i världen.

Förutom den fantastiska arkitekturen och maten erbjuder Lissabon också en livlig och levande atmosfär. Staden har ett otroligt nattliv med massor av barer och klubbar som håller öppet sent. Det var enkelt att hitta ställen att gå ut på och vi hade verkligen en fantastisk tid.

Vi kan inte prata om Lissabon utan att nämna stadens vänliga invånare. Portugiserna är verkligen varma och välkomnande människor som är stolta över sin stad och sin kultur. Vi blev imponerade över hur hjälpsamma de var, både när det gällde att ge tips och råd om saker att göra och se, samt att hjälpa till vid förvirring i kollektivtrafiken.

Staden har allt – vacker arkitektur, läcker mat, rik historia och en livlig atmosfär. Om du någonsin får chansen, ta den och besök Lissabon. 

Lisboa, huvudstaden i Portugal, är indelad i flera olika stadsdelar. Några av de mest kända stadsdelarna är:

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiado, Lissabon - Portugal

 

Alfama - Den äldsta stadsdelen i Lissabon, känd för sina smala gränder, historiska byggnader och fiskehamnar.

Baixa - Det centrala distriktet i Lissabon, känt för sina stora torg, shoppingområden och restauranger.

Chiado - En trendig och livlig stadsdel känd för sina butiker, kaféer och konstgallerier.

Bairro Alto - Ett bohemiskt och livligt område med ett pulserande nattliv, populärt för sina barer, restauranger och musikscener.

Belém - En historisk stadsdel vid floden Tejo, känd för sina monument och landmärken, inklusive Belem Tower och Jeronimos-klostret.

Parque das Nações - Ett modernt område i Lissabon, byggt vid Expo 98, och erbjuder parker, shoppingområden, restauranger och en strand.

Det finns många fler stadsdelar och varje område har sin egen charm och unika atmosfär.

Fakta:

-Den senaste uppskattningen av antalet invånare i Lissabon, Portugal är cirka 548 000

-Lissabon  är en stad som har påverkats av olika kulturer genom historien. Här är några av de mest framstående kulturerna i Lissabon:

Romersk kultur: Innan staden blev en huvudstad i Portugal var den en viktig stad i det romerska imperiet. Många ruiner och arkeologiska platser kvarstår från den romerska eran.

Morisk kultur: Under perioden för den moriska ockupationen i Iberiska halvön (ca 700-1100 e.Kr.) blev Lissabon och andra städer influerade av morisk arkitektur och konst. Detta avspeglas i många av stadens historiska byggnader, särskilt i stadsdelen Alfama.

Portugisisk kultur: Den lokala portugisiska kulturen är självklart också närvarande i Lissabon. Det inkluderar portugisisk mat, musik som fado och traditionella kläder såsom folkdräkterna i regionen.

Jüdisk kultur: Lissabon hade en stor judisk befolkning fram till den spanska inkvisitionen i slutet av 1400-talet. Under de senaste årtiondena har dock judisk kultur och tradition återupplivats i staden med öppnandet av ett judiskt kvarter och synagogor.

Brasiliansk kultur: På grund av koloniala band och historiska sammanhang finns det också en betydande brasiliansk kultur i Lissabon. Många immigranter från Brasilien har bosatt sig i staden och har bidragit till musik, mat och konstscenerna.

Dessa olika kulturer och deras påverkan har gjort Lissabon till en mångsidig och fascinerande stad med rika traditioner och kulturellt arv.

-Den genomsnittliga flygtiden från Stockholm till Lissabon är cirka 3 timmar och 30 minuter

 

chiado.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________________

skyscanner.png
norwegian.jpg
arlanda express.png
ss.jpg
air france.jpg
sj.jpg
sas.jpg
bottom of page